Belirlenen bir bölgeye, belirlenen kişilerden başka şahısların kullanımını kısıtlayan uygulamalar Access güvenlik sistemleri ile korunmaktadır. Access kontrol kullanım alanı olarak en fazla bina güvenlikleri ve özel güvenlik alanları içerisinde yer bulmuştur. Güvenlik koruması isteyen teknolojik ve fiziki ürünler açısından önemlilik arz etmiş bulunmaktadır.

 Access Kontrol Kullanım Alanları

            Access Kontrol sistemleri günümüzde önemli güvenlik önlemleri alınması gereken binalar içeriğinde kullanılmaktadır. Access güvenliği için tasarlanmış belirli binalar bünyesinde özel kartlar bulunmaktadır. Bu tarz kontrol kartları genellikle bankalar, güvenlik arz eden binalarda kullanım alanı bulmuştur. Belirli bir geçiş ünitesi yerleştirilen bina girişinde kart okuyucular, parmak izi okuyucular, yüz tanıma sistemleri ve damar tanıma sistemleri sayesinde Access kontrol sistemleri etkinleştirilmiştir. Kapı kontrol  sistemleri içerisinde belirlenen kartlar giriş yapmak isteyen bina üyeleri ya da misafirlere özgü tanımlanmaktadır. Geçiş kontrol sırasında kart, parmak izi, yüz tanıma ile girişi izin verilen kişiler güvenlik için belirlenen tanımlamaları geçiş noktasına okutmaktadırlar.

            Geçiş izni verilen kişiler yeşil ışık ve sesli uyarı ile girişini yapabilmektedir. Access kontrol terminali ile geçiş için okutulan kartlardan kabul edilmedikleri durumlarda kırmızı ışık yanarak ve sesli uyarı vermektedir. Kullanılan kartlara kullanıcının bilgileri, kart sahibinin erişimleri ve kısıtlılık durumları ile belirli bir kart numarası tanımlanmaktadır. Bu bilgiler dahilinde giriş yapan kişinin kim olduğuna dair güvenlik bilgileri sağlanmış olmaktadır. Önemli güvenlik gerekliliği olan bina yapıları bu tür kontrol sistemleri sayesinde büyük sorunların önüne geçebilmektedirler. Yaşanan olası bir durum halinde giriş yapan kişilerin kimlikleri ortaya çıkmaktadır. Girişte kart veya diğer tanımlamaları zorunlu hale getirmek için turnike sistemi kullanılmaktadır. Kişiler turnike üzerinden geçiş yaparak giriş - çıkışlarını sağlamış olur.